ITT

Az élményekre hajtunk.

AKTUÁLIS HÍREK

Frissítve: 2023. augusztus 31. 19:19

Kaukázusi bringakör (Grúzia)

2021. augusztus 9 és szeptember 11 között Szakartvelo, Georgia, leggyakarabban használt nevén Grúzia volt életre szóló kalandom helyszíne. Egy hónappal az út után elkészült a napi blogok és képek válogatásából egy könyv virtuálisan és fizikai valóságában is. Innen letölthető: http://afonya.eu/kaukazusi.pdf
2023 eleje óta dolgozom szabadidőmben a 600 Gb-nyi videóanyagon is. Ebben a lejátszási listában gyűlnek a hónapos út filmes élménybeszámolói.

Montis csapatások

Nem csak aszfalton és csomagokkal a hátam mögött érzem jól magam nyeregben. Kisebb-nagyobb rendszerességgel boldogan megyek szórt utakra, erdei ösvényekre és akaratom ellenére susnyásba is 29"-os kerekű montimmal. Olyankor is előfordul, hogy kamerákat viszek magammal. Akkor a teljes élményekről szóló, igen hosszú vágású filmek születnek vadulásaimból.

Zöld Erdélyben jártam

2019 májusának végén, júniusának elején Torjai István szervezésében 1000 kilométeres kalandban volt részem a valamikor a Magyar Királyság részét képező Erdélyben és az azzal szomszédos Partiumban. Eléggé elhúzódtak a filmek munkálatai a 2021-es kezdetek óta, de végül mégis létre jöhetett ez a lejátszási lista, ahol a három székely komával közös utamat mesélem el 8 epizódban.

Nuraghék szigete: Szardínia

Elkészült a 2018. májusi bringatúra filmes élménybeszámolója egy 9 részes sorozatban, melynek lejátszási listáját ITT lehet megtekinteni.

Az Országos Kerékpáros Körtúra

2020. szeptember 6. 10:10-kor sikeresen zárult a kiírás teljesítése a veszprémi vasútállomáson. Ezzel egy bő 5 évvel ezelőtt indított túrasorozat végére került pont. Köszönöm a lelkes pecsételőknek a segítségét, amit önzetlenül adtak. Itt szeretnék továbbá köszönetet mondani az évek során tettekkel és szavakkal támogató régi, új és alkalmi ismerősöknek és azoknak, akik önzetlenül ajándékba vagy kedvezménnyel adták a siker érdekében szolgáltatásaikat. A velem indulóknak, de lemaradóknak mielőbbi sikeres teljesítést kívánok, amihez egészség és kitartás is társuljon! Székely Zsolttól már az összes jelvényt és a plakettet is megkaptam.
A túrasorozat eddig elkészült filmjeinek lejátszási listája: ITT található.

Fekete hegyek, kék Adria: Montenegró (2019. szeptember 14-29.)

Egyedül és sikerrel megcsináltam a tervet. 35 órás rögzített anyagomból már elkészült egy 9 perces előzetes, ami ITT látható. Arra csak tippem van, mikor kerül sorra a teljes sorozat: a grúz után valamikor.


1000 mérföld 2 keréken

2017. nyarán Kevinnel egy feledhetetlen háromhetes expedíción Horvátországon és Szlovénián bringáztunk végig, meg egy picit Olaszországban is. Az élménybeszámoló felkerült teljes hosszban a YouTube-ra. A filmek ebbe a lejátszási listába kerültek.

Interjú a céges intráról

1000 mérföld két keréken
Ajánló: Interjú Kalmár Sándorral a kerékpározás szenvedélyéről, a megtett kilométerekről, és az útjai során átélt élményeiről.
Kalmár Sándor kapcsolata az Egis-szel gyerekkorára nyúlik vissza. Édesapja és édesanyja az egykori EGYT-ben dolgozott. Óvodás éveiben az EGYT óvodájába járt, majd az iskola elvégzését követően az Egisben kapta meg az első munkáját. Azóta is itt dolgozik; jelenleg a Kémia 2 üzemben, hatóanyaggyártóként. Mellette hódol hobbijának, a kerékpározásnak.
Több ezer kilométer a lábaiban, több hónapnyi videó felvétel az adathordozókon, élmények, amelyek örökre szólnak. Kalmár Sándor gyerekkori álma, hogy egyszer kerékpárra ül, amivel bejárja majd a világot.

Hogyan kezdődik egy ilyen álom?
Gyerekkoromban is volt indíttatásom, készségem és kedvem is, hogy kerékpározzak. Iskolásként már terveket szövögettem, hogyan tudom majd körbebringázni a világot.
Persze a valóság némileg másabb volt. 1990-ban beléptem az Egisbe, majd négy hónapra rá elvittek katonának. Miután leszereltem, sok minden változott az életemben, és ez elhozta a lehetőséget, hogy végre két kerékre pattanjak és teljesítsem az álmom. A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy Csömörről jártam be dolgozni. Ez a napi 10 kilométer oda-vissza jó kezdet volt ahhoz, hogy a szabadidőmben egyre több időt két keréken töltsek.

Országúton kezdted, aztán jött a terepbiciklizés?
1992-ben vettem meg az első mountain bike-omat. Az évek során többször szebbre, jobbra cseréltem a meglévő a kétkerekű barátomat: jelenleg mountain bike-ból és cross-trekkingből tartok egyet-egyet. Mindannyiszor fontos választási szempont volt, hogy strapabíró gép legyen, amire csomagokkal felpakolva több száz kilométert elmehetek oda és vissza is. A terepen csak mostanában érzem jól magam, azelőtt tudatosan még kerültem is.

Merre vittek az útjaid?
Első időszakomban kifejezetten az országhatáron belülre, a Mátrába, a Bükkbe, majd távolabbra. Életem meghatározó élménye, hogy a Dolomitokban, hatalmas hegyek között tekerhettem. Négy nap alatt 600 kilométert tettünk meg a hegyről hegyre kanyargó aszfalton 6000 méteres szintemelkedéssel, de tavaly Korzikát is bejártam két hét alatt 1000 kilométeres körön 10000 méter körüli szinttel. A kisebbik fiammal Horvátországban és Szlovéniában 1600 kilométert tettünk meg előtte három hét alatt. Kettő éve az akkor 14 éves nagyobbik fiammal Kecskemét körül egy 216 kilométeres teljesítménytúrán voltam, és évente teljesítjük az Országos Kerékpáros Körtúra valamelyik szakaszát. Idén pedig egy hetet Szardínián is voltam. Természetesen saját kerékpárom nyergében kapcsolódtam ki aktívan. Rá egy hétre egy 18 éves személyes napi rekordot adtam át a feledésnek, mikor 301,3 kilométerrel a lábaimban és egyéb testrészeimben végül nyugovóra tértem. Most már több mint 20 éve, hogy sem nyáron, sem télen nem szállok le a bringáimról.

Ha jól számolom, ez évente több ezer kilométert jelent…
Egy évben legkevesebb 6-7 ezer kilométert letekerek. Tavaly néhány kilométer híján megvolt a 10 ezer. Ezt a szintet próbálom most is tartani vagy túlteljesíteni. Motivál, mikor megnézem a biciklim kilométer óráját és már csak pár kilométer hiányzik a kerek egészhez.

A kerékpározás, ahogy a magányosak sportja, úgy társas sport is egyben. Többször utaltál rá, hogy te sem magányosan járod az utad.
Mindig van egy csapat, akivel tudok menni. 1997-ben csatlakoztam a Városi Biciklizés Barátai egyesülethez. Volt, hogy 19-20 fő indult útnak, de olyan is, hogy ez 50-60 főre duzzadt. Olykor én kerestem társaságot, máskor pedig hozzám jöttek. Akkor indítottunk is egy túrakerékpáros szakosztályt az EGIS SE keretein belül. Rengeteg mindent köszönhetek a biciklinek, többek között sok barátot is.

Ha jól tudom, akkor van egy másik nagy szenvedélyed is, amely a kerékpározáshoz kapcsolódik.
Gyűjtő vagyok. Kilométereket és élményeket gyűjtök. Az útjaim során vannak olyan pillanatok, amelyek emlékezetesek, és szeretném, ha családom, rokonaim meg a résztvevők számára újra könnyen felidézhetővé válnának. Plusz imádom a videó készítést. Megvágom a mozgóképeket, játszok a képekkel, zenékkel és a grafikákkal. Gyűjtőmunkát is végzek, amelyet narrációval a videók alá mondok. Csak azzal, amit tavaly memóriakártyákra vettem, jövő ilyenkorra lennék készen.
De jó érzés, mikor elkészül egy anyag. Ezeket megosztom a családommal és a videó megosztóra is felkerülnek, hogy másokat is elcsábítsak a kerékpárra.

Neked személy szerint a kerékpár mit ad hozzá az életedhez?
Az emberek felé való nyitottságomat. Csodálatosak az emberek. Mindenfelé, amerre járunk, érdeklődéssel, kedvességgel és szeretettel fogadnak.
Más részről fizikai és szellemi regenerálódást, kondíciót és célt ad. A kerékpározásban, úgy az életben is mindig kell, hogy legyen előtted egy cél, amely felé haladsz.

Milyen cél lebeg most a te szemeid előtt?
Le szeretném zárni az Országos Kerékpáros Körtúra teljesítését. Még nincs meg minden pecsétem és kitűzőm, bár korábban már jártunk ezeken a szakaszokon. Valójában rengeteg olyan hely van, ahol még nem jártam, és sok olyan is, ahová visszahúz a szívem. Egy Balaton körüli hosszúhétvégét követően végre ismét együtt leszek mindkét fiammal egy 11 napos bringás kalandon augusztusban, szeptemberben Bosznia és Monenegró vadregényes tájain tekerek szintén remek társasággal.

I Love Travel 2018

Mint minden évben, 2018-ban is elkészítettem videópályázatomat a CyberLink kiírására, mely ITT található.
Élmények és felvételek pedig bőséggel állnak rendelkezésemre, ezért már kettő pályamű is látható a honlapon tőlem. A képekre kattintva indulnak a filmek, melyekre nyereményekért szavazni is lehetett. Ezt kérem is tőled, ha tetszenek. De miért ne tetszenének? ;) Egy harmadik filmet is vágtam, ám a pályázati oldalra nem sikerült feltölteni. A YouTube-on az összes pályázatomat ITT megnézheted. A későbbiekben nem veszek részt a kiíráson. Úgy érzem, nem elég igazságos a zsűri értékelése és még a korábbi jelképes ajándékot is elhagyták a még futottak értékelést kiérdemlőktől.

 

 

Kerékpárral Korzikán 2017

2017. szeptemberében kettő hétig Korzikán csavarogtam időnként társaságban, gyakorlatilag az óra járásával ellentétes irányban 1000 kilométerrel és 10000 méter szinttel bejártam a szigetet bringával, kamerákkal. Élményeimből 15 részes sorozatot és 3 rövidebb filmet láthatsz videócsatornámon az alábbi logóra kattintva.

Corse


Copyright ©

áfonya